maanantai 22. kesäkuuta 2020

Ulkoportaat vanhaan taloon




Talon vanhat sementtiportaat olivat liian jyrkät – ja kallellaan. Onneksi ne olivat niin kaukana rakenteista, ettei vanhoille taloille tyypillistä riskirakennetta muodostunut.

Useamman vuoden pähkäilyn jälkeen päätin tarttua toimeen ja tehdä uudet.

Kuva lähtötilanteesta ohessa.

Ensiksi, mitä tehdä vanhoille? Sementti oli sen verran kovaa ja pois kuljettaminen niin kallista, että päätin jättää vanhat portaat paikalleen. Siinä olisi uusille portaille alusta, joka ei varmasti anna periksi. 

Ostin kymmenen tonnin tunkin ja oikaisin vanhat portaat.Tietenkin portaat kannattaisi myös koota niin, että uudeleentunkkaus on mahdollista.

Porrasasia on ollut pitkään mietinnässä siksi, etten ole saanut päätettyä millaiset tekisin. Vaihtoehtoja oli käytännössä kolme.

1) Samanlaiset kuin entiset, mutta hieman loivemmat.
2) Kahteen suuntaan aukeavat. Eli yhdella 90 asteen kulmalla. Tällaiset olin jo tehnyt kerran aiemmin.
3) Kolmeen suuntaan aukeavat. 

Kuten alla olevista kuvista näkyy, valitsin vaikeimman vaihtoehdon (3).





Vaihe 1. Ensin porraselementit kahteen suuntaan. Yhden noista tein itse, mutta sitten laiskuus voitti –loput reisipuut ostin Starkista. Muistakin rautakaupoista saa suunnilleen samanlaisia. (Bauhaus, K-rauta jne..)

Kannattaa kuitenkin katsoa, että portaiden nousu on sellainen, josta pitää. Jos oma ulko-oveni olisi matalammalla, olisin rakentanut loivemmat portaat. (Aiheesta on olemassa yksinkertaisia laskukaavojakin. Minun tapauksessani valmiselementti oli kuitenkin toimiva.)

Tässä vaiheessa oleellista on huomata, että portaiden 45 asteen kulma ei suinkaan tule noihin kohtiin, joissa nyt ovat sisemmät reisipuput. Kulmaa varten on tehtävä uusi elementti, kuten alla näkyy.


Vaihe 2. Kolmas suunta. Tämä on kenties koko projektin hankalin osuus. Ensinnäkin jouduin käyttämään luovuutta porraselementtien yläreunassa, koska jouduin kiinnittämään ne vanhaan sementtiportaaseen. Toisaalta asennon oli oltava juuri oikea ja myös kulman oli tasan 45 astetta (22,5+22,5).

Näitä kulmaelementtejä et voi ostaa valmiina, koska "vinossa" olevat askelmat ovat pidempiä. Ensimmäisen kerran lukion jälkeen jouduin miettimään pythagorasta ja neliöjuuria... Lopulta yksinkertaisinta oli asetella lautoja valmiille porraselementeille ja sommitella kulmapalat niiden mukaan.



Vaihe 3. Valmista porrasta. Tämän jälkeen ryhdyin siis kokoamaan portaita. Hyvä jiirisirkkeli on tässä työssä kullan arvoinen. (Minulla oli aika huono.)


Tässä vaiheessa huomasin, että lautojen väliin jäisi joko tosi iso tai lähes olematon rako. Tämän olisi toki voinut selvittää aiemminkin. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon ja luotan siihen, että kuivuessaan puu kutistuu aavistuksen. (Edit. Näin myös kävi parin helleviikon kuluessa.)

Toinen huomio. Pääset helpommalla, jos teet pystylaudan kahdesta laudasta yhden leveän sijaan. Kahden laudan väliin jäävä rako antaa tilaa pienille fiksailuille, eikä esimerkiksi höylää tarvita.


Vaihe 4. Ylätaso. Tällaisia portaita tehdessä on syytä pitää mielessä alusta alkaen. Ettei esimerkiksi tuo portaiden keskimmäinen sivu pääty heti portaiden yläreunassa.Silloin alaspäin tullessa ensimmäinen askel olisi käyttökelvoton – ja toisaalta ylös noustessa askelmat ikään kuin loppuisivat kesken.

Tämä aiheuttaa pohdintaa myös ylätason tukirakenteisiin. Itse toteutin ylätason alla olevalla tavalla, kaksi reunimmaista lautaa seuraavat portaita. Keskimmäiset ovat suoraan oikealta vasemmalle.



Jätämme projektin tässä vaiheessa tähän – portaista puuttuu vielä alin matala porras, jollainen minun mielestäni kuuluu ulkoportaisiin aina laittaa. Alaportaaseen asennamme todennäköisesti myös rautarallit.

Ennen sitä teen kuitenkin kiveyksen. Siitä seuraavassa jaksossa

1 kommentti:

  1. Hieman erikoisemman malliset portaat, oikein hienot! Tuttavalla on myös alkamassa pieni remontti ulkoportaiden suhteen. Hän on todennut että tahtoo metallikaiteet nykyisten puisten sijaan, ilmeisesti teollisuuskalusteista sellaisia voisi löytyä. Voisinkin linkata hänelle tämän, jos hän saisi inspiraatiota tuohon malliin liittyen.
    https://www.reuna.fi/palvelut

    VastaaPoista